вторник, ноември 13, 2018

Интересни истражувања

Вести од науката

Бактериите во употреба како анти-карцерогени агенти

Со развojoт на технологијата, способноста на научниците да манипулираат бактерии не е научна фантастика, туку реалност. Генетски манипулирани бактерии од видот на Салмонела (Salmonella...
Комарец

Вакцина за Жика

Како што Жика вирусот продолжува да се шири, така и научниците од целиот свет продолжуваат со своите истражувања да најдат вакцина против овој вирус...

Борбата против развојот на бактериските резистенции

Пред неколку недели излезе веста за смртта на жена од Соединетите Американски Држави, која починала од бактериска инфекција предизвикана од супер резистентна бактерија, дури...
Лабораторија

Амген стипендии

Секоја година, Амген, една од најголемите биотехнолошки компании организира Summer Research Program за додипломци во областа на природните науки, што овозможува практично искуство на...

Статии

Во фокусот на окото

Додека ги читате овие реченици, буквите се оцртуваат и отскокнуваат од позадината, нивните линии се остри и прецизни, но ако само за момент ги...

Оптимална хормонска терапија при рак на дојка — како?

Ракот на дојка е еден од најчестите форми на рак и причина за смртност кај женската популација. Врз основа на биолошките карактеристики на...

Што е цистична фиброза и која бактерија се крие зад хроничните...

Во не толку далечната 1969 год., во индустриски развиените земји, луѓето со Цистична Фиброза (ЦФ) преживувале само 4-14 години, а во 2001 год., животниот...

Препознавање на човечки активности во згради

Колку од нашите уреди, светла и системи за греење и ладење се непотребно вклучени? Покажано е дека безгрижното однесување на луѓето може да предизвика...

Првиот еукариотски организам без митохондрија

Хидроелектраните произведуваат електрична енергија користејќи ја потенцијалната енергија на водата, додека пак термоелектраните низ неколку чекори ја претвараат хемиската и нуклеарната енергија на горивата...

Како бактериите стануваат резистентни на антибиотици?

Дури уште од самото откривање на пеницилинот, антибиотиците претставуваат успешни агенти во одбраната на човечката популација од повеќето од инфекциите кои и се наметнуваат....

Живот во екстремни услови

Науката познава три основни предуслови за појава на живот – вода во течна состојба, присуство на основни хемиски елементи (јаглерод, водород, кислород, азот) и...

Како се шири информацијата за антибиотска резистенција помеѓу бактериите?

Способноста на бактериите да ја заобиколат ефикасноста на антибиотиците е една од главните причинители за зголемениот инцидент на инфективни заболувања. Најновите податоци за глобалната...
Споредба помеѓу нормални и рахитични коски

Витамин Д — витамин на среќата?

Дали некогаш сте се запрашале зошто сме добро расположени кога времето е сончево, а уморни и без енергија кога е тмурно или врнежливо? Причината...

Сеприсутна компјутерска обработка: од паметни уреди до паметни средини

Нашите простори за работа и живеење се сè повеќе опремени со уреди способни да извршуваат задачи наместо нас. На пример, во канцелариите се вметнати...

Персонализирана медицина 2.0 — вистинскиот третман во вистинското време за вистинскиот...

Во денешно време кога некој ќе се разболи од некоја болест, оди на лекар и зема одредена стандардизирана доза од некој лек којшто е...

Моделирање во Биологија

Ајде да зборуваме за модели. За жал ќе ги одминеме во моментов фото моделите и ќе се фокусираме на нешто друго. Подолу на сликата...

НЗС Општество

4,405ФановиЛајкни
1,152СледачиЗаследи

Автори

7 СТАТИИ1 КОМЕНТАРИ
8 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ
35 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ
3 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ
3 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ
4 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ
5 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ
4 СТАТИИ0 КОМЕНТАРИ

Популарни статии